Warenhuisketen Hudson’s Bay is nooit echt aangeslagen in Nederland en lijkt het nu zelf ook op te gaan geven. De winkels van uitverkoopdochter Saks Off 5th in Amsterdam en Rotterdam sluiten nog voor de zomer hun deuren en ook in Duitsland gaan alle vestigingen dicht.

Saks Off 5th maakt deel uit van Hudson’s Bay, maar hanteert fors lagere prijzen voor de dure merken. In Rotterdam werd in september 2017 de eerste Nederlandse vestiging geopend en twee maanden later volgde de winkel in Amsterdam.

Inmiddels is de opheffingsuitverkoop in beide zaken gestart. Tot uiterlijk eind juni worden volgens de website Retailnews.nl kortingen van 30 tot 40 procent geboden.

De verhuurder van het pand van de Amsterdamse vestiging van Saks Off 5th is niet blij met het plotselinge vertrek, net anderhalf jaar na de opening, en laat het ook niet zomaar gebeuren. “Zij hebben een exploitatieplicht, dus ze zullen er iets moeten openhouden. Dat is vastgelegd in het huurcontract”, zegt Paul Bremmer van winkeleigenaar Kroonenberg Groep in Het Parool.

Onderverhuur zou kunnen, maar niet aan de eerste de beste winkel. “We willen dan wel eerst weten aan wat voor partij. Die moet net zo kwalitatief zijn als Saks Off 5th. We accepteren niet zomaar een ramsjwinkel.” In Amsterdam zit Saks Off 5th in het overdekte winkelcentrum Kalverpassage aan de Kalverstraat en in Rotterdam aan de Hoogstraat.

‘Faillissement of sluiting meest logische optie’

Vorige week meldde het Duitse zakenweekblad Wirtschaftswoche dat het met de reguliere vestigingen van Hudson’s Bay in Nederland zo slecht gaat dat een sluiting of een faillissement de meest voor de hand liggende optie is. De winkels in Nederland stevenen af op verliezen tot een miljard euro in 2028 als de keten op de huidige manier verder gaat.

Het in 2017 na het faillissement van V&D naar Nederland gekomen Hudson’s Bay heeft momenteel 15 vestigingen in ons land, maar die gaan mogelijk nog voor het einde van dit jaar dicht.

Afgelopen september kwam Hudson’s Bay in handen van het Duitse Karstadt Kaufhof. Topman Stephan Fanderl van dat bedrijf zei niet te snappen hoe de introductie van Hudson’s Bay destijds in Nederland met “zo weinig gevoel voor risico en zo weinig echte analyse over de behoeften van klanten” heeft kunnen verlopen. “De verliezen zijn groot en fouten uit het verleden kunnen alleen gecorrigeerd worden met verdere investeringen en een heroriëntatie”, zo stelde hij in Handelsblatt.

Of er echt nog verdere investeringen komen is met het begin van de terugtrekking maar zeer de vraag, maar een woordvoerster van Hudon’s Bay zegt tegen persbureau ANP dat de sluiting van de twee Saks Off 5th-zaken los staat van de toekomst van de 15 Nederlandse warenhuizen van Hudson’s Bay. Daar verandert volgens haar niks.

Lees meer over winkelketens in de problemen: